IMG_20150625_220450

ЗАВРШНА МАНИФЕСТАЦИЈА НА ПРОЕКТОТ „ФАБРИКА НА ЗНАЕЊЕ„

Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер, учествуваше на завршната манифестација од јубилејната 5-та сезона на проектот „Фабрика на знаење“, организиран од ФОН-Универзитетот од Скопје.

IMG_0922 (2)

ОБУКА ЗА ПОБРЗ И ПОЛЕСЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР ВО ДЕМИР КАПИЈА

Согласно потпишаниот Меморандум за соработка меѓу Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер и Мисијата на ОБСЕ во Скопје денеска во хотелот „Попова Кула“ во Демир Капија, се одржа четвртата работилница за едукација на одговорни и службени лица кои посредуваат со информации од јавен карактер, од овој дел на…

IMG_0886 (3)

ВО ХОТЕЛОТ „ОАЗА“ ВО ШТИП ОБУКА ОРГАНИЗИРАНА ВО СОРАБОТКА СО МИСИЈАТА НА ОБСЕ ВО СКОПЈЕ

Со учество на одговорни и службени лица од неколку општини и од дел на централната администрација во Република Македонија, денеска во хотелот „Оаза“ во Штип, се одржа третата  од вкупно шесте планирани  работилници, во организација на Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер и Мисијата на ОБСЕ во Скопје.…

FullSizeRender2

ВО ГОСТИВАР ОДРЖАНА ВТОРАТА РАБОТИЛНИЦА НА КОМИСИЈАТА И ОБСЕ

Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер и Мисијата на ОБСЕ во Скопје, денеска во хотелот „Хилтон“ во Гостивар, продолжија со реализација на планираните шест работилници за обука на одговорните и службените лица од повеќе општини и од дел на централната администрација во Република Македонија. На втората Работилница беа…

IMG_20150602_102302

ПОЧНА РЕАЛИЗАЦИЈАТА НА РАБОТИЛНИЦИТЕ ПЛАНИРАНИ ЗА 2015 ГОДИНА

Денеска во хотелот „Арка“ во Скопје, Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер и Мисијата на ОБСЕ во Скопје, почнаа со реализација на планираните шест работилници за обука на одговорните и службените лица од повеќе општини и од дел на централната администрација во Република Македонија.

УСВОЕН ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ ЗА РАБОТАТА НА КОМИСИЈАТА ЗА 2014 ГОДИНА

Собранието на Република Македонија на денешното трето продолжение на 47-та седница, со 61 глас „за“ и ниту еден „против“, го усвои Годишниот извештај за работата на Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер од 1 јануари до 31 декември 2014 година.

ДЕЛЕГАЦИЈА НА КОМИСИЈАТА НА СЕМИНАР ВО ОРГАНИЗАЦИЈА НА КОМОРАТА НА ИЗВРШИТЕЛИ ОДРЖАН ВО РЕПУБЛИКА БУГАРИЈА

Делегација на Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер, составена од претседателот Пеце Ташевски, заменик претседателот Блерим Исени, и раководителот на одделение во Секретаријатот на Комисијата, Цвета Трајковска, учествуваше во работата на семинарот во органзиација на Комората на извршители на Република Македонија, што се одржа од 07 до 10…

УЧЕСТВО НА ШЕСТИОТ СОСТАНОК НА СПЕЦИЈАЛНАТА ГРУПА ЗА РЕФОРМА НА ЈАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЈА

Членот на Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер Катерина Димеска и помладиот соработник во Секретаријатот на Комисијата Катерина Димовска-Трајковска, денеска во Секретаријатот за Европски прашања учествуваа на 6-от состанок на Специјалната група за реформа на јавната администрација.Претседавач на Специјалната група е министерот за информатичко општество и администрација, Иво…

ФИНКИ 07.05.2015

СТУДЕНТИ НА ФИНКИ ЗАПОЗНАЕНИ СО СЛОБОДНИОТ ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР

Членот на Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер, Валентина Фидановска и стручното лице од Секретаријатот на Комисијата, Цветан Станоески, согласно претходно потпишаниот Меморандум за соработка со Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство, денеска во просториите на оваа високообразовна институција го презентираа уставно загарантираното право, нормирано во Законот…

ИЗЈАВА ИЗВРШИТЕЛИ

МЕМОРАНДУМ ЗА ПРОДЛАБОЧУВАЊЕ НА СОРАБОТКАТА МЕЃУ КОМИСИЈАТА И КОМОРАТА НА ИЗВРШИТЕЛИ

Делегација на Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер, составена од претседателот Пеце Ташевски, заменик претседателот Блерим Исени, членот Валентина Фидановска и раководителот на одделение во Секретаријатот на Комисијата, Жорж Поповски, денеска оствари посета на Комората на извршители на Република Македонија.