20150218_121040

ПРЕДАВАЊЕ ЗА СЛОБОДНИОТ ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ЗА СТУДЕНТИТЕ НА ФАКУЛТЕТОТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ

Во рамките на воспоставената соработка меѓу Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер и Факултетот за безбедност – Скопје, денеска во големиот амфитеатар на оваа високообразовна институција, беше презентиран Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер.

slika

РАЗМЕНА НА ИСКУСТВА ОД СПРОВЕДУВАЊЕТО И ПОДИГНУВАЊЕТО НА ЈАВНАТА СВЕСТ ЗА ЗАКОНОТ ЗА СПИЈК

  Во организација на TAIEX – Инструментот на Европската Комисија за техничка поддршка и размена на информаци, а во соработка со Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер, на 5 и 6- ти февруари во Скопје се одржа дводневна работилница на тема ”Размена на искуства за спроведувањето на Законот…

РАБОТИЛНИЦА ЗА ИСКУСТВАТА ОД СПРОВЕДУВАЊЕТО НА ЗСПИЈК СО ЕКСПЕРТИ ОД ХРВАТСКА, ПОЛСКА И СЛОВЕНИЈА

На 5 и 6 февруари (четврток и петок), во хотелот „Арка“ во Скопје, во организација на TAIEX – Инструментот на Европската Комисија за техничка поддршка и размена на информации во соработка со Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер, ќе се одржи дводневна работилница на тема ”Размена на искуства…

МБИ ДОБРА

СЛОБОДНИОТ ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ПРЕЗЕНТИРАН ПРЕД СТУДЕНТИТЕ НА МЕЃУНАРОДНИОТ БАЛКАНСКИ УНИВЕРЗИТЕТ

Членот на Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер, Валентина Фидановска и стручното лице од Секретаријатот на Комисијата, Цветан Станоески, денеска пред студентите на Меѓународниот Балкански универзитет во Скопје, го објаснија основното човеково право кое произлегува од Уставот на Република Македонија и од Законот за слободен пристап до информации…

СТУДЕНТИТЕ ОД ФАКУЛТЕТОТ ЗА ДЕТЕКТИВИ И КРИМИНАЛИСТИКА НА ЕВРОПСКИОТ УНИВЕРЗИТЕТ ИНФОРМИРАНИ ЗА ЗСПИЈК

Членот на Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер, Валентина Фидановска и стручните лица во Секретаријатот на Комисијата, Јорданка Стојкова и Катерина Димовска Трајковска, денеска престојуваа во работна посета на Факултетот за Детективи и криминалистика на Европскиот универзитет во Скопје.

20141212_150445

РЕАЛИЗИРАНА СТУДИСКА ПОСЕТА НА ВЕЛИКА БРИТАНИЈА

Претседателот на Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер, Пеце Ташевски и членот Валентина Фидановска на 11 и 12 декември годинава, во Wilmslow, престојуваа во дводневна работна посета на Канцеларијата на Комесарот за информации на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска.

МАСОВКА СКОПЈЕ

РАБОТИЛНИЦА ЗА ПРАВОТО ЗА СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИТЕ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР ВО ГРАД СКОПЈЕ

Во салата на Советот на Град Скопје, во организација на мисијата на ОБСЕ и Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер, денеска се одржа работилница за правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер.

ИНТЕРНЕТОТ ПОЛЕЗНА АЛАТКА КОЈА БАРА ОДГОВОРНО КОРИСТЕЊЕ

Заменик-претседателот на Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информации од јавен карактер на Република Македонија, Блерим Исени и Жорж Поповски, вработен во Секретаријатот на Комисијата, присуствуваа на денешната јубилејна десетта меѓународна конференција е-Општество.мк:„Човекови права и интернет“, која се одржа во организација на фондацијата Метаморфозис. Во фокусот овојпат беа темите: слобода на изразување,…

tetovo slika 2

КОМИСИЈАТА И ОБСЕ РЕАЛИЗИРАА РАБОТИЛНИЦА И ВО ОПШТИНА ТЕТОВО

Функционирањето и реализирањето на надлежностите на Општина Тетово, една од универзитетските и средноучилишни центри во Република Македонија, денеска беше предмет на интерес на студенти и средношколци од овој регион, кои ги обиколија општинските простории и детално се запознаа со работата на постојните сектори и одделенија.