ОБУКА ЗА СЛУЖБЕНИ ЛИЦА ВО КОМИСИЈАТА

Петнаесет новоназначени службени лица задолжени за посредување со информации од јавен карактер од повеќе државни институции, јавни претпријатија и установи, здравствени установи и општини, беа присутни на денешната обука на тема „Слободен пристап до информации од јавен карактер и практична примена на Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер“. Обуката се одржа во…

Бр. 116-Седница на Комисијата за слободен пристап до информации

ДОНЕСЕНИ 23 РЕШЕНИЈА И 50 ЗАКЛУЧОЦИ Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер на 116-та седница одржана на 8 октомври 2015 година, донесе 23 решенија и 50 заклучоци.Комисијата донесе 23 Решенија од кои во 18 случаи жалбите се уважуваат и се задолжува првостепениот орган на барателот да му ја…

Nastan

КОМИСИЈАТА ЗА ЗАШТИТА НА ПРАВОТО ЗА СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИТЕ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР И ОБСЕ ГО ОДБЕЛЕЖАА МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН ЗА СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ

Претседателот на Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер Пеце Ташевски денеска по повод одбележувањето на 28 Септември-Меѓународниот ден за слободен пристап до информации од јавен карактер и додели благодарница за успешната повеќегодишна соработка на шефот на Мисијата на ОБСЕ во Скопје, амбасадорката Нина Сумолаинен.

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН ЗА СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИТЕ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР-28 СЕПТЕМВРИ

Меѓународниот ден за слободен пристап до информациите од јавен карактер-28 септември, кој се одвива под мотото „Имам право да знам“, Комисијата за заштита на правотo за слободен пристап до информациите од јавен карактер во соработка со Мисијата на ОБСЕ во Скопје, ќе го одбележи со пригоден настан пред Спомен куќата на Мајка Тереза на улица…

Intervju

ТАШЕВСКИ: ПОВЕЌЕ ГРАЃАНИ ГО ИСКОРИСТИЛЕ ПРАВОТО ЗА СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР

По повод 28 септемвpи Меѓународниот ден за слободен пристап до информациите од јавен карактер, кој се одвива под мотото „Имам право да знам“, Претседателот на Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер, Пеце Ташевски,  даде интервју за Македонската информативна агенција МИА, кое интегрално го објавуваме:

Бр. 115-Седница на Комисијата за слободен пристап до информации

ДОНЕСЕНИ 17 РЕШЕНИЈА И 98 ЗАКЛУЧОЦИ Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер на 115-та седница одржана на 17 септември 2015 година, донесе 17 решенија и 98 заклучоци.

Slika

УЧЕСТВО НА ПРВАТА РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА ,,ОТВОРЕНА ВЛАДА ,ВКЛУЧЕНИ ГРАЃАНИ” ВО ТИРАНА

Заменик претседателот на Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер, Блерим Исени и Оливер Серафимовски, помлад соработник во нејзиниот Секретаријат, учествуваа на Првата регионална конференција ,,Отворена влада, вклучени граѓани”, која се одржа од 9 до 11 септември 2015 година во Тирана, Република Албанија. Конфернцијата беше во организација на Институтот…

20150904_141518

СОФТВЕР ЗА ПОПРЕЦИЗНО ЕВИДЕНТИРАЊЕ НА ЖАЛБИТЕ И ПРЕДМЕТИТЕ

  Студентите Марјан Николовски и Бојан Јевтимов од Факултетот за информациско-комуникациски технологии при Прв приватен универзитет ФОН кои работеа на практичната реализација на проектот „Фабрика на знаење“, во просториите на Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер, извршија јавна презентација на две апликации, кои ќе значат поддршка и усовршување…

Бр. 114-Седница на Комисијата за слободен пристап до информации

ДОНЕСЕНИ 14 РЕШЕНИЈА И 34 ЗАКЛУЧОЦИКомисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер на 114-та седница одржана на 27 август 2015 година, донесе 14 решенија и 34 заклучоци.

Бр. 113-Седница на Комисијата за слободен пристап до информации

ДОНЕСЕНИ 77 РЕШЕНИЈА И 29 ЗАКЛУЧОЦИКомисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер на 113 -та седница одржана на 23 јули 2015 година, донесе 77 решенија и 29 заклучоци